Предимства на краткосрочното доброволчесто: 

  • Възможност да опиташ и да разбереш дали доброволчеството е подходящо за теб. Краткосрочните проекти са между 2 седмици до 8 месеца, а това ти дава възможност да участваш дори и през лятната си ваканция. Дори и да имаш семейство, работа или други задачи, не е нужно да прекъсваш за дълго ангажиментите си.
  • Ако се притесняваш да пътуваш сам или се страхуваш от големи промени (нова култура, хора и език), тогава това е добър шанс за вас, без да се чувстваш прекалено претоварен.
  • Нямаш никакви умения, средства, възможности …. или чужди езици. Всичко е наред! Еразъм+ и ЕКС дава предимство на хората, които нямат опит или не могат да получат никакво друго финансиране за международна мобилност. А това, че участваш в групов проект, може да те свърже с други хора от твоята държава, които да ти помагат с езика.
  • Получаваш възможност да придобиеш нови умения, както за професионалното си развитие, така и в личен план. Учиш се да се справяш в нова среда, да намираш информация, да пътуваш. Работиш заедно с други хора, т.е. в екип. Споделяш своята култура, кухня, хоби. Учиш някой друг на нещата, които ти знаеш. Учиш се да учиш. Участваш в културна програма или учиш танци от новата култура. Учиш се да управляваш времето, парите и приоритетите си.
  • И никога не ти е скучно! В групата има поне още 9 човека, с които можеш да планираш свободното си време и да пътуваш безопасно.

Нека ти представим една възможност за краткосрочен проект, случваща се в едно малко градче в България: Велики Преслав.

Малко история: Велики Преслав е бил столица на Първата българска държава в периода от 893 до 972 г. Преславските руини са разположени на около 3 км югозападно от сегашния Преслав са национален археологически резерват.

Нарекохме програмата си “Не просто история”, и сами ще се уверите, че тук говорим за толкова много неща, и толкова много пластове.

Краткосрочното доброволчестов е двупосочна улица: помагате на местните хора, но и придобивате нови умения и житейски опит.

Като доброволец в гр.Велики Преслав можете да се включите в няколко области:

  • Помощ на археологическите разкопки и/или в Археологическия музей
  • Да участвате в лятната академия за деца и младежи;
  • Да помагате за популяризираме града и да привличаме повече туристи;
  • Да участвате в програмата „Развиваме се заедно“, в която възрастни хора се обучават да работятя с телефони и компютри;
  • Да развиеш свои личен проект, свързан с мисията ни и работата ни в града.

Разгледай нашата галерия и виж как участваха предишните доброволци:

Работа на археологически разкопки

Работа в музея

Лятна академия за деца и младежи

Привличане на туристи – реклама и други идеи

Курс за работа със смарт телефони и компютри, групи за деца и за възрастни

Дейности, които доброволците организират

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на програма “Еразъм+”, КД1, Младеж, Стратегически ЕДС (2018-2020)